Fotókiállítás és beszélgetés az operai balettképzés műhelytitkairól

Te is lehetsz címmel Bánhalmi Norbert profi fotós az Opera balettnövendékeiről készített fotóiból nyílt egynapos digitális pop-up kiállítás 2021. augusztus 14-én 10:00 órakor a Tihanyi Bencés Apátság Rege Galériában. A kiállítás felvezetéseként a neves fotóművész Solymosi Tamás balettművésszel, a Magyar Nemzeti Balett igazgatójával is beszélgetett.

Bánhalmi Norbert fotóművész, a Tihanyi Apátság Rege Galériájának kurátora szakmai munkáját a táncmozdulatok majd egy évtizede inspirálják. Évekig kísérte nyomon és dokumentálta a nemzetközileg is elismert ExperiDance Tánctársulat működését, majd ezt követően New Yorkban dolgozott, ahol ugyancsak több éven át dolgozott egyik projektjén a Broadway fiatal táncosaival és balettművészeivel. Ezt követően született meg az ötlet Solymosi Tamással, aki a Magyar Nemzeti Balett igazgatójaként 2016-ban indította el Magyar Nemzeti Balettintézet néven a Magyar Állami Operaház önálló balettképzését, hogy az intézmény növendékeire helyezve a figyelmet mutassák be, a balett több mint tánc: életérzés, életforma, ami által a művészetük a hétköznapjaikat is meghatározza.

Ennek szépségeit, az ebben rejlő lehetőségeket kívánta megragadni a fotósorozat, és az ahhoz kapcsolódó beszélgetés is.

A Te is lehetsz kiállítás és beszélgetés része a Rege Galéria 2021. augusztus 2. és szeptember 12. között volt látható, The Frame című digitális fotóművészeti kiállításnak, amely öt eltérő látásmóddal és érdeklődési körrel rendelkező, elismert művész alkotásait mutatja be.

A fotózás körülményeiről, a klasszikus balett élményt adó és mindent átszövő hatásairól az M5 TV Libretto műsorában is beszámolt Radina Dace művészeti vezető és Strbka Zsófia balettnövendék.