Aranyeső Bécsben – ismét hatalmas sikert ért el a Magyar Nemzeti Balettintézet

10 arany, 6 ezüst és 2 bronzérmet nyertek a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei a rangos bécsi VIBE 2023 nemzetközi balettversenyen. A fiatalok eredményes szereplése mellett Chernakova Olga a legjobb balettmester, a Magyar Nemzeti Balettintézet pedig a VIBE 2023 legjobb iskolája díjában részesült a csaknem két tucat balettiskola közül.

Professzionális (klasszikus) balett kategóriában a 12-14 évesek közt egyéniben és csapatban is első helyet ért el Prangova Mariia, akit ukrán háborús menekültként fogadott be a Magyar Állami Operaház balettiskolája. Egyéniben a Csipkerózsika Orgonatündér variációjával, csapatban Koltay-Szabó Lili Csenge és Tőkey Hanga Petra partnereként szintén a Csipkerózsikából az Ékkövek variációjával érdemelték kis a zsűri elismerését. Ugyanebben a kategóriában ért el második helyet egyéniben a 9-11 évesek közt Pásztor Júlia A rosszul őrzött lányból Lise variációjával. Harmadik helyen végzett a 15-18 évesek közt a csaknem féléves sérülésből frissen felépült Porkoláb Cecília Odette variációjával A hattyúk tavából, valamint a 12-14 évesek közt Jászovics Mira a Don Quijote egyik részletével.

Professzionális neoklasszikus lírai balett kategóriában első helyet ért el egyéniben Varga Lilla Emese a 15-18 évesek, Berki Laura pedig a 12-14 évesek között. Ugyancsak első helyen végzett 9-11 éves korosztályban Pálfi Adél és Vincze Bertalan Máté kettőse, valamint csapatban Albert Zsófia Enikő, De Nicola Angelika Nina, Gulyás Liza, Jászovics Mira, Pásztor Júlia, Regényi Helka és Steiner Isky Johanna. Szintén első lett egyéniben a 9 év alattiaknál Pál Léna Szonja. A kategóriában második helyen végzett a 9-11 évesek közt egyéniben és csapatban Varga Petra Hanna, utóbbiban Fövenyi Róza, Koncz Boersma Emily Grace, Schimicsek Sára és az ugyancsak Ukrajnából érkezett Shlyakhovetska Marta partnereként. Szintén második lett a 9 év alattiak között Solymosi Hanna és Solymosi Luca kettőse.

Kortárs tánc kategóriában egyéniben az első hely mellett a Jövő Tehetsége díjban is részesült a 9-11 évesek közt Pálfi Adél, míg a 15-18 évesek közt Pásztor Lili Boróka, a 9-11 évesek közt pedig Vincze Bertalan Máté második helyen végzett.  

Nyílt kategóriában a 12-14 évesek közt Tóth Dorottya és Molnár Örs Domonkos duóban, Koltay-Szabó Lili Csenge, Petrovics Léna, Rácz-Fazakas Blanka és Tőkey Hanga Petra pedig csapatban értek el első helyezést. A Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeinek felkészítését és betanítását Radina Dace, Chernakova Olga és Dmtriy Taraszovics Kirejko, Mirzoyan Albert és Tamara Pavlova, Gyarmati Zsófia, Kőszegi Katalin, Kovács Dénes és Vetési Adrienn balettmesterek végezték.

Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója és a VIBE verseny zsűrijének tagja – aki az ilyenkor érvényben lévő szigorú versenyszabályok értelmében nem szavazhat a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeire – gratulációját fejezte ki és köszönetet mondott a növendékeknek a jó szereplésért, szüleiknek a támogatásért és a felkészítő balettmestereknek az eredményes munkájáért. Az OPERA balettigazgatója a díjátadón megragadta az alkalmat, hogy ösztöndíjat ajánljon fel a Magyar Táncművészeti Egyetem a versenyen ugyancsak indult és klasszikus balett kategóriában eredményes két hallgatója számára. A jövőre végzős Dobra Janka és Kökény-Hámori Kamill, aki korábban a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeként részt vett a Billy Elliot produkcióiban is, így két hétig együtt gyakorolhatnak a Magyar Nemzeti Balettel, ami során megismerhetik a Magyar Állami Operaház balettegyüttesében folyó munkát. A balettigazgató jelezte, diplomájuk megszerzése után, 2024-től számít a két fiatal táncművészre a társulatban.