A Párizs lángjai október 8-tól az Erkel Színházban

A 2021. október 8-i 19:00 órás premiert követően a Párizs lángjai október 9-én 19:00 órakor, 10-én 11:00 és 19:00 órakor, 16-án és 17-én 11:00 órakor látható az Erkel Színház Nagyszínpadán. A produkcióban balettnövendékeink is szerepelnek!

A Magyar Nemzeti Balett produkcióját Vajnonen koreográfiája nyomán Michael Messerer, napjaink egyik legkeresettebb orosz koreográfusa állította színpadra, aki a Don Quijote 2016-os és a Laurencia 2020-as premierjét követően harmadik alkalommal dolgozik a Magyar Állami Operaház balettegyüttesével. A látványos kiállítású balettprodukcióhoz Vyacheslav Okunev munkája nyomán Oleg Molchanov tervezett díszleteket, míg a jelmezterveket Rományi Nóra készítette. A főbb szerepeket hármas szereposztásban Balaban Cristina, Tanykpayva Aliya és Takamori Miyu (Jeanne), Rónai András, Timofeev Dmitry és Morimoto Ryosuke (Philippe), Pap Adrienn, Shapriva Elena és Lee Yourim (Mireille de Poitiers), Lagunov Ievgen, Balázsi Gergő Ármin és Okajima Takaaki (Antoine Mistral), valamint Melnyk Vladyslav, Radziush Mikalai és Szigeti Gábor (Costa de Beauregard márki) alakítják. A Magyar Állami Operaház Zenekarát Kocsár Balázs vezényli.

A bemutatóban a táncművészet attrakciói mellett a színpadkép varázsát Rományi Nóra jelmezei is klasszikus magasságokba emelik. Az együtteshez rendszeresen visszatérő jelmeztervezővel a készülő produkció kapcsán még az online premier előtt beszélgettünk, gondolatai azonban az élő premier előtt is aktuálisak.

"Honnan inspirálódik egy jelmeztervező?

A viselettörténeti inspiráció az egyik része, a másik pedig maga a történet. Van, hogy akár egy-két hónapig is tanulmányozom a kort, csak utána kezdek hozzá a rajzolásnak. Nagyon sok festményt, képet átnézek az adott korokból, aminek sokszor nyoma sincs, csak az én felkészülésemet segítik. Ennél a darabnál, mivel francia forradalom időszakában vagyunk, azt szerettem volna, hogyha a francia zászló kék-fehér-piros színei domináljanak a tömegben. A ruhák színeiben és a jelképekben ezt visszahoztam" - árulta el a jelmeztervező.

A teljes cikk elérhető az Opera blogoldalán:

„…most is itt ülök és varrom a rokokó díszeket”

Csaknem 44 év után, látványos külsőségek között, Michael Messerer felújított változatában tér vissza a Magyar Állami Operaház repertoárjára Vaszilij Vajnonen nagybalettje. A Magyar Nemzeti Balett bemutatójában a táncművészet attrakciói mellett a színpadkép varázsát Rományi Nóra jelmezei is klasszikus magasságokba emelik. Az együtteshez rendszeresen visszatérő jelmeztervezővel a készülő produkció kapcsán beszélgettünk