Az Opera Világnapján nyílik meg hivatalosan az Opera Eiffel Műhelyháza

A járvány következtében több hónapon át tartó bezárást követően az operai szektor nemzetközi szinten is készen áll az újranyitásra. Október 25-én az operaházak és -társulatok, valamint a műfaj szerelmesei világszerte az Opera Világnapját ünneplik, és ezen a napon kerül sor az Opera új művészeti központja, az Eiffel Műhelyház hivatalos megnyitójára is.

Az Opera Világnapjáról immár harmadik alkalommal emlékeznek meg a színházak újranyitása közepette. A korábbi szokások megváltoztak, számos intézmény időt és energiát nem kímélve próbált új utakat keresni, hogy a kultúrában elfoglalt helyüket megtarthassák. A világ operaházai is sorról sorra várják vissza közönségüket, miközben három fő cél mentén próbálnak megfelelni a társadalmi szerepvállalásnak is: munkát biztosítani a jövő tehetségeinek, egyenlő feltételeket teremteni, megvalósítani a "zöld" operát.

Semmi nem képviselhetné jobban ezeket a célkitűzéseket, mint az Opera új komplexuma. Csaknem hétéves tervezést és kivitelezést követően, a koronavírus-járvány következtében több mint két és fél éves próbaüzem után, 2021. október 25-én ünnepélyes keretek között hivatalosan is átadják a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházát. Az Opera európai viszonylatban is egyedülálló, műhely-, raktár-, próba-, látogató- és képzési központja az opera- és balettelőadások mellett több új kamarasorozatot is indít gyermekek és felnőttek számára.

Többek közt Beethoven István király nyitányával, Lukács András Örvény című koreográfiájával, Puccini Bohémélet című operájának II. felvonásával és Kodály Budavári Te Deumával veszik jelképesen is birtokukba az Eiffel Műhelyházat az Opera művészei az október 25-i, Újjászületésnap névre keresztelt ünnepi gálakoncerten. A Magyar Orsolya és Almási-Tóth András művészeti igazgató által rendezett eseményen az Opera együtteseit Kocsár Balázs főigazgató és Kesselyák Gergely első karmester vezényli